Chromatografická analýza rostlin a produktů spojených s výrobou absinthu a testování odpadů z výroby jako možného zdroje biopesticidů - Bednář, Jan (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou rostlin tradičně používaných při výrobě absinthu: Pimpinella anisum, Foeniculum vulgare a Artemisia absinthium. Pomocí ověřených GC/MS metod byl zkoumán obsah těkavých látek v esenciálních olejích a sušených rostlinách dostupných na našem trhu. Dalším cílem bylo stanovení obsahu t-anetholu a ß-thujonu v průběhu destilace absinthu v laboratorním a průmyslovém měřítku. Posledním cílem bylo otestování destilačních zbytků pro možný pesticidní potenciál na larvách Spodoptera littoralis v laboratořích VÚRV.
Chromatography analysis of herbs and products associated to absinth production and testing production wastes as potential source of biopesticides
Keywords: anýzy; fenykl; pelyněk; absinth; destilace; esenciální olej; biopesticid; botanický pesticid; anise; fennel; wormwood; absinthe; distillation; essential oil; biopesticide; botanical pesticide