Obraz ženy v monoteistických náboženstvích - Jonáková, Daniela (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá ženou, jejím životem a postavením, z pohledu tradice tří světových monoteistických náboženství ? judaismu, křesťanství a islámu. Text práce se zaměřuje především na život ženy uvnitř rodiny. Zaměřuji se na typicky ženské role - dospívající dívky, manželky a matky. Cílem práce je reflektovat život ženy od jejího narození až po dospělost a zjistit jaká specifika do tohoto života přináší jednotlivé náboženské přístupy. Cílem práce není hledání rozdílů v ženské roli podle jednotlivých náboženských tradic, ale naopak najít to, co tato tři světová náboženství v dané oblasti spojuje a jak to může inspirovat současnou společnost. Práce se opírá především o primární prameny definující jednotlivá náboženství, tedy Bibli ? Starý i Nový Zákon a Korán.
Image of women in monotheistic religions
Keywords: žena; dcera; dívka; manželka; matka; judaismus; křesťanství; islám; postavení žen; role žen v rodině; woman; daughter; girl; wife; mother; Judaism; Christianity; Islam; position of women; role of woman in their family