Vývoj fyzikálně-chemických a biologických parametrů vody v nově budovaných přírodních koupalištích - Vlková, Dana (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této práce bylo zhodnotit kvalitu vody v přírodních koupalištích v Borovanech a v Sezimově Ústí, porovnat rozdíly ve výsledcích rozborů vod z vlastní koupací nádrže a z regenerační zóny, a také porovnat obě lokality navzájem. Výsledky byly získány zejména v letech 2016 v Borovanech a 2017 v Sezimově Ústí. Sledované a hodnocené parametry byly: průhlednost, barva, teplota, vodivost, O2, NH4-N, NO2-N, NO3-N, TN, PO4-P, TP, Cl-, turbidita, fluorescence, chlorofyl, KNK4,5, zooplankton, fytoplankton a bakteriální znečištění. Výsledky ukazují, že v přírodních koupalištích lze dosáhnout uspokojivé kvality vody, přestože významným problémem je odstraňování fosforu. Porovnáme-li koupaliště v Sezimově Ústí a Borovanech, tak hlavním rozdílem je efektivnější čištění vody v regenerační zóně v Borovanech.
The development of physical, chemical and biological parameters of water in new constructed natural swimming pools.
Keywords: přírodní koupaliště; kvalita vody biologicko-mechanické čištění vod; zooplankton; fytoplankton; natural swimming pool; water quality; biologically andmechanical water treatment; zooplankton; phytoplankton