Kreativní vyučování jako prostředek rozvíjení čtenářské gramotnosti žáků 2. stupně ZŠ - Brondičová, Martina (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem diplomové práce je předložit soubor vypracovaných scénářů vyučovacích hodin literatury, z nichž některé jsou prověřené v praxi. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V praktické části se diplomová práce věnuje vymezení klíčových pojmů: gramotnost, funkční gramotnost, čtenářská gramotnost a klíčové kompetence. Dále mapuje, které výukové metody jsou vhodné a efektivní pro práci v hodinách literatury. Praktická část předkládá scénáře vyučovacích hodin, každý scénář obsahuje text a sadu otázek a úkolů pro další práci s textem. Úkoly mají stimulovat aktivitu žáků a podporovat rozvoj čtenářské gramotnosti. Tato část práce je zároveň praktický výstup, který je použitelný v pedagogické praxi.
Creative instruction as a resource of reader´s literacy developing of elementary school pupils