Chovatelské a ekonomické vyhodnocení vybraného chovu koz - Chvostová, Martina (Jihočeská univerzita, 2007)
Byla hodnocena ekologická kozí farma, která je zaměřena na chov bílé krátkosrsté kozy a to během let 2004 - 2006. Mléčná užitkovost byla v roce 2004 390 kg, v roce 2005 byla na úrovni 381 kg. V roce 2006 se užitkovost zvýšila na 678 kg mléka za laktaci. V letech 2004 a 2005 byla užitkovost hluboko pod průměrem ČR, naopak v roce 2006 se farma průměru 707 kg za celou ČR celkem přiblížila. Průměrný denní nádoj byl v tomto roce 2,5 kg na kus.V chovu je dlouhodobě nízká plodnost. Farma splňuje podmínky finančního zdraví. V roce 2006 byly příjmy na kus 24 818 Kč, variabilní výdaje 17 310 Kč.
Breeder and economic evaluation of selected goat breed
Keywords: kozy; Bílá krátkosrstá koza; tuk; bílkoviny; ekonomika; finanční zdraví; plodnost; goats; White shorthaired goat; fat; protein; economics; financial health; fertility