Druhý mezi fenoménem a dialogem - Albrecht, David (Jihočeská univerzita, 2012)
Nový pohled na vnímání druhého přinesly dvě filosofické tradice: fenomenologie a dialogický personalismus. Obě na sebe vzájemně v otázce druhého působily a jejich reflexe nechala vzniknout velmi pozoruhodné myšlenkové interakci. Práce představuje pojetí druhého v obou tradicích a zároveň se pokouší vystihnout jejich vzájemný vztah a míru vlivu jedné na druhou, se zdůrazněním prvořadosti etiky, jak se projevila v historickém vývoji obou uvedených filosofických tradic, a v níž se snad problém druhých myslí reálně řeší.
The Other Between Phenomenon and Dialogue
Keywords: Já; ty; intersubjektivita; druhý; svědomí; svoboda; odpovědnost; svět; Bůh; dialog; vcítění; subjekt; objekt; spolubytí; stud; tělo; tělesnost; tvář; vztah.; I; You; intersubjectivity; the Other; consciousness; freedom; responsibility; world; God; dialogue; empathy; subject; object; Being-with; shame; body; bodiness; face; relation.