Vytvoření edukačního programu zaměřeného na dentální hygienu pro děti na 2. stupni ZŠ v Českých Budějovicích - Vanišová, Hana (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce je zaměřena na dentální hygienu u dětí na 2. stupni ZŠ. Nedílnou součástí bakalářské práce je vytvoření edukačního programu pro danou věkovou kategorii ve formě videa. Cílem této práce je zlepšení celkového povědomí cílové skupiny dětí o dentální hygieně a důležitosti hygieny dutiny ústní nejen v prevenci zubního kazu, ale také ve vztahu k celkovému zdraví. Teoretická část je zaměřena na dětskou stomatologii, anatomii chrupu, nejčastější onemocnění chrupu a parodontu, jako je zubní kaz, zánět dásní a juvenilní parodontitida. Nemalá pozornost je také věnovaná mechanickým a chemickým prostředkům čištění zubů, stejně tak i technikám jejich čištění, které jsou pro ústní hygienu nezbytné. Dále se teoretická část práce zabývá možnostmi prevence s důrazem na prevenci primární, jejíž nedostatek způsobuje nevratné škody v oblasti ústního zdraví. Práce je rovněž zaměřena na správnou výživu a její vliv na stav chrupu a prevenci vzniku zubního kazu. Praktická část je vytvořena na základě dotazníkového šetření u vzorku respondentů dané věkové skupiny, nezbytného ke zmapování stávající úrovně dentální hygieny. Zjištěné informace byly primárním podkladem ke zpracování jednotlivých dotazů ve formě grafů a také podkladem k obsahu edukačního programu. Celá práce má za cíl zdůraznit nutnost pravidelné a systematické péče o dutinu ústní.
The creation of an educational program focused on dental hygiene for children at the 2nd grade of elementary school in České Budějovice.
Keywords: dentální hygiena; zuby; zubní kaz; prevence zubního kazu; výživa; dentální hygienistka; dental hygiene; teeth; dental caries; caries prevention; nutrition; dental hygienist