Výuka elementárního čtení na základních školách - Soukupová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá výukou elementárního čtení na našem území. V teoretické části se zaměřuje na čtení od historie po současnost. Analyzuje metody, které byly na našem území vyučovány v historii, a ukazuje jejich přínos pro současné metody výuky elementárního čtení. Dále prezentuje aktuální metody výuky čtení a jejich metodiku. Ve výzkumné části je práce zaměřena na porovnání analyticko-syntetické a genetické metody čtení z hlediska porozumění textu, správnosti, plynulosti a rychlosti čtení.
Teaching elementary reading skills at primary school
Keywords: historie výuky čtení; vývoj elementárního čtení; syntetické metody ve výuce čtení; analytické metody ve výuce čtení; analyticko-syntetická metoda; genetická metoda; Sfumato; fáze výuky čtení; učebnice a pracovní pomůcky pro výuku elementárního čtení; Teaching reading history; development of elementary reading; Synthetic Methods of teaching elementary reading; analytical methods of teaching elementary reading; analytical-synthesis method; genetic method; Sfumato; phases of teaching reading; textbooks and handouts for teaching elementary reading