K problematice překlad idiomů z anglického jazyka - Návratová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářské práce upozorňuje na rozdíly anglických a českých idiomů a jejich použití v překladu. V první části se bakalářská práce okrajově věnuje teorii překladu. Dále pojednává o významu idiomů v literatuře, jejich charakteristice, klasifikaci a v neposlední řadě o samotném přístupu v překládání idiomů. Ve své praktické části se zaměřuje na rozdíl vybraných idiomů v českém a anglickém jazyce. Porovnává odlišnost mezi českým a anglickým idiomem stejného významu, a to zejména mezi doslovným překladem anglického idiomu a českým ekvivalentem.
Problems of Idioms in Translation from English Language
Keywords: Idiom; frazém; teorie překladu; překladatelský proces; překladové strategie; Idiom; phrasal idiom; translation theory; a process of translation; strategies of translation