Taxonomická identifikace producentů toxických lipopeptidů ve vodním květu sinic - Kriuchkov, Artem (Jihočeská univerzita, 2021)
Působení cyanobakterií (sinic) je v dnešní době intenzivně sledováno. Jedním z hlavních důvodů je tvorba vodního květu v živinami bohatých vodách, k čemuž výrazně přispívá člověk svou činností (zejména eutrofizací), a globálně je zřejmě podpořena také změnou klimatu. Dalším důležitým důvodem jejich zkoumání je produkce sekundárních metabolitů, které často vykazují toxikologicky významné účinky. Předložená bakalářská práce se zabývá taxonomickou indentifikací vybraných producentů sinicových potenciálně toxických látek (cyanotoxinů) v České republice, konkrétně puwainaphycinů. Jde o cyklické lipopeptidy, které svými toxickými účinky působí proti lidským buněčným liniím a houbám. Za producenty puwainaphycinů byly dříve považovány pouze půdní rody sinic, nedávno byl však jejich výskyt byl potvrzen také v planktonu stojatých vod v České republice, aniž by se však vědělo, které sinice jsou za jejich produkci zodpovědné. V této práci byla jako jeden z jejich producentů potvrzena sinice Aphanizomenon gracile, která je častou složkou vodních květů sinic v celém temperátu. Taxonomická identifikace byla provedena pomocí tzv. polyfázického přístupu s využitím mikroskopické analýzy, amplifikace genomu z jednotlivých vláken z environmentálních vzorků a následné sekvenace genu 16S rRNA a navazujícícho úseku ITS. Přítomnost těchto bioaktivních sinicových sekundárních metabolitů ve sladkovodním planktonu může mít do budoucna pro člověka negativní dopad a měla by být dále monitorována.
Taxonomic identification of toxic lipopeptide producers in cyanobacterial bloom
Keywords: Sinice; lipopeptidy; toxiny; Cyanobacteria; lipopeptide's; toxin's