Problematika pěstounské péče s romskými dětmi pohledem zkušeností z Preventu ve Strakonicích - Kunešová, Hana (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce tvoří 3 kapitoly. První kapitola se věnuje Romům, jejich kultuře a zvykům, vztahům v rodině a jejich historii. Druhá kapitola je o pěstounské péči, jak jí rozdělujeme, o práci sociálního pracovníka a práci s romskými rodinami a dětmi. A třetí kapitola se věnuje organizaci Prevent, konkrétně Centru pěstounských rodin a tomu, zda je práce s romskými rodinami odlišná. Také tato kapitola obsahuje rozhovory s pracovníky z Centra pěstounských rodin. Zjišťovalo se, kolik romských rodin mají pracovníci, jestli je práce s nimi odlišná, pokud ano, tak jak. Jakou práci v Centru odvádí pracovník a jak se Centra dotkla změna zákona. Cílem bakalářské práce je zjistit v organizaci Prevent 99 z. ú. ve Strakonicích, jak v současné době funguje pěstounská péče s Romy a jaká je přitom role sociálního pracovníka.
Issues of foster care with Roma children by looking at experiences from Prevent in Strakonice
Keywords: Romové; pěstouská péče; Centrum pěstounských rodin; sociální pracovník; klíčový pracovník; OSPOD; dávky; Prevent; Roma; foster care; Center for foster families; social worker; key worker; OSPOD; benefits; Prevent