Problémy péče o mentálně postižené děti v rodinách stárnoucích a starých rodičů - Nováková, Ivona (Jihočeská univerzita, 2009)
Téma mé bakalářské práce je Problémy péče o mentálně postižené děti v rodinách stárnoucích a starých rodičů. Cílem šetření je zjistit, jaké problémy v péči o mentálně postižené osoby pociťují stárnoucí a staří rodiče a následně porovnat rozdíly v tom, jak svoji situaci vnímají. Dalším cílem je nalézt možná řešení problému. Pro zjištění těchto cílů byly stanoveny tři hypotézy na jejichž základě byl zvolen kvalitativní výzkum, metodou řízených rozhovorů. Rozhovory tvořilo celkem šest otázek a tyto otázky byly položeny pěti rodinám. Mými respondenty byly rodiče mentálně postižených dětí. Otázky zjišťovaly, jak rodiče mentálně postižených dětí vnímají tuto situaci a jak mají situaci ošetřenou do budoucna. Rozhovory se uskutečnily v domácím prostředí, nebo v prostředí zařízení pro mentálně postižené osoby. Rozhovory byly se souhlasem respondentů nahrány na diktafon a posléze zpracovány. Výsledky výzkumu potvrdily hypotézy. V první hypotéze byl předpoklad, že péče o mentálně postiženého člověka se rovná celoživotní péči. Tento předpoklad se potvrdil. Všechny dotazované rodiny se potýkají s otázkou, jak péči o své dítě co nejlépe zajistit do budoucna. Druhá hypotéza předpokládala, že péče o mentálně postiženého člověka se pro stárnoucí osobu stává čím dál více náročnou a méně zvladatelnou. I tato hypotéza byla potvrzena v případě jednoho z mých respondentů. S tím souvisí třetí hypotéza, která předpokládala, že v rodinách mentálně postižených lidí, kdy rodiče stárnou, nebo jsou staří, dochází k rozdělování rolí mezi rodiči a mentálně postiženou osobou, kdy mentálně postižení lidé přejímají a zastávají fyzickou roli a rodiče tu psychickou. Všechny tři hypotézy mohu potvrdit.
The issues in care of mentally affected children in the families of senescent or old parents.
Keywords: mentální postižení; problémy v péči; sociální složby; stárnoucí rodič; mentally affected; issues in care; social services; senescent parent