Obchod s motýly pod ochranou CITES - Maurer, Jan (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce se zabývá mezinárodním obchodem s druhy motýlů zařazených v přílohách úmluvy CITES. Obchod jsem zpracoval za období od roku 1978 do roku 2012, k čemuž jsem jako hlavní zdroj využil databáze CITES. Základem vyhodnocení je rozdělení obchodu na dovoz a vývoz. V rámci těchto dvou kategorií jsou dále zpracovány početní charakteristiky obchodovaných exemplářů. Na základě analýzy obchodu s motýly jsou také identifikovány hlavní země dovozu a vývozu, hlavní komodity, se kterými je obchodováno, zdroj a důvod dovozu a vývozu exemplářů. Dále je provedena statistika zda se liší obchod v průběhu let. Bylo zjištěno, že obchod s motýly stoupal nejvíce v letech 2007 a 2008.
The trading in butterflies protected by CITES
Keywords: mezinárodní obchod; CITES; ohrožené druhy motýli; dovoz; vývoz; komodit; international trade; CITES; endangered species; butterfly; import; export; terms