Ochrana obyvatelstva při mimořádných událostech v domácnostech. - Hájek, Jiří (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce poskytuje souhrnné informace o ochraně obyvatelstva pří mimořádných událostí v domácnostech, se zaměřením na policejní strategii při ochraně oběti určitého trestného činu. Klíčová role v systému patří Policii České republiky, která se ve většině případů dostává jako první do kontaktu s obětí a pachatelem a je zmocněna ke kontrole a zamezení sociálně nepřijatelného chování. Vysvětluje co je nebezpečné pronásledování - stalking, druhy, oběti, posuzování nebezpečnosti a přístupy k řešení nebezpečného pronásledování. Problematika oběti je velmi významnou oblastí, která byla dříve opomíjena a dále potom samotný fakt, že v policejní práci při odhalování a vyšetřování trestných činů je znalost uvedené problematiky nepostradatelná, je součástí mé práce vymezení pojmu viktimologie a dále charakteristika klíčového slova ?oběť?. Role intervenčních center a jejich spolupráce s Policií České republiky při ochraně oběti. Ochranu oběti lze poskytnou v souladu ustanovení § 50 zákona číslo 273/2008 Sb. o Policii České republiky a proto součástí práce je zpracovaná metodika postupu policisty při poskytnutí krátkodobé ochrany osobě, které hrozí závažné riziko.
Protection of population at extraordinary events in households.
Keywords: domácí násilí; intervenční centra; krátkodobá ochrana; legislativa; mimořádná událost; nebezpečné pronásledování; oběť; ochrana obyvatelstva; Home violence; intervention centers; shorterm protection; legislation; extraordinary situation; dangerous persecution (Stalking); victim; people´s protecting.