Počátky vzdělávání v Lucembursku - Svoboda, Vlastimil (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá vznikem prvních škol na území dnešního Lucemburska, Belgie, Německa a Francie po rozpadu římské říše. Popisuje jednotlivé typy škol a výuku, kterou poskytovaly. Všímá si rovněž historických souvislostí a uvádí charakteristiku klíčových osobností dané doby a jejich vliv na vzdělávání. Zvláštní pozornost věnuje zániku antických škol po vpádu barbarských kmenů, dále karolinské renesanci a jejím důsledkům pro vzdělávání. Z klášterních škol vyzdvihuje zejména školu v opatství Echternach, jejíž vynikající úroveň z ní činí jednu z nejdůležitějších škol té doby v Evropě. Podrobně popisuje obsah výuky, učební pomůcky a vyučovací metody používané v této škole. Posléze práce zmiňuje otonskou renesanci a vznik prvních středověkých univerzit.
Beginning of education in Luxembourg
Keywords: vzdělávání; Lucembursko; klášterní školy; katedrální školy; římská říše; franská říše; karolinská renesance; otonská renesance; Echternach; education; Luxembourg; monastic schools; cathedral schools; Roman Empire; Frankish Empire; Carolingian Renaissance; Ottonian Renaissance; Echternach