Česká verze Ossianových zpěvů a Máchova poezie - Králová, Ilona (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem bakalářské práce je rozbor českého překladu Ossianových zpěvů a porovnání s vybranými básněmi K. H. Máchy. Práce se zaměřuje na analýzu a srovnání motivů a poetiky těchto básní. Máchovy básně jsou vybrány na základě vlastního názoru a komentáře Miroslava Červenky ke kriticky ověřenému textu Máchových básní. Na závěr se pokusím popsat, jakým způsobem česká verze Ossianových zpěvů ovlivnila dobový literární diskurz.
The Czech translation of The Ossians Poems and the Poetry of Karel Hynek Mácha
Keywords: Ossian; Mácha; Rukopisy; preromantismus; senttimentalismus; Ossian; Mácha; The Manuscripts; pre-romanticism; sentimentalism