Sekvestrace uhlíku v travinných ekosystémech v různých měřítcích - Burešová, Renata (Jihočeská univerzita, 2010)
Hlavním cílem této práce bylo zjistit průběh sekvestrace uhlíku ve vybraných typech travinných ekosystémů na území regionální studie horní části povodí Stropnice a získané poznatky převést (pomocí metody up-scaling) na území celé regionální studie, případně na ještě vyšší prostorové úrovně. Experimentální práce byly zaměřeny na studium nadzemní a podzemní primární produkce a na rozklad odumřelé biomasy rostlin ve vybraných typech travinných ekosystémů. Možnosti převodu získaných dat z úrovně odběrových ploch na vyšší prostorové úrovně byly studovány pomocí GIS na příkladu hodnocení biotopů metodou BVM, za využití mapových podkladů s rozdílnou velikostí mapovacího zrna.
Carbon sequestration in grassland ecosystems at various spatial scales
Keywords: sekvestrace uhlíku; travinné ekosystémy; up-scaling; metoda hodnocení biotopů (BVM; Biotope Valuation Method); Natura 2000; Corine Land Cover; carbon sequestration; grassland ecosystem; up-scaling; Biotope Valuation Method (BVM); Natura 2000; Corine Land Cover