Atmosférická depozice látek v ČR i ve světě - Bartůšek, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce je zaměřena na atmosférickou depozici látek v České republice i ve světě. V práci jsou krátce vysvětleny i pojmy, jako je zdroj znečištění, emise a imise, které jsou na sobě závislé a které jsou s atmosférickou depozicí úzce spojeny. Je zde vysvětlen také proces vzniku atmosférické depozice. Dále jsou zde podrobněji popsány typy atmosférické depozice, jejich členění, odebírání a postup při zjišťování velikosti atmosférické depozice. Pro představu jsou v práci uvedeny hodnoty atmosférické depozice v Evropě, v Číně, v Severní Americe a v poslední řadě také v České republice, kde je krátce popsán i její trend. Dále jsou zde uvedeny staniční sítě České republiky. V poslední části se práce zabývá vývojem hodnot atmosférické depozice síry, dusíku a vodíkových iontů na území České republiky a na určitých stanicích.
Atmospheric deposition of substances in the Czech Republic and abroad
Keywords: atmosférická depozice; zdroje znečištění; emise; imise; srážky; kyselá depozice; atmospheric deposition; pollution sources; emissions; air pollutions; precipitation; acid deposition