Zmapování krajinných prvků v konkrétním území a jejich historický vývoj - Štroufová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2012)
Pro zmapování krajinných prvků bylo vybráno katastrální území Čejkovice. Toto území se nachází asi 9 km severozápadně od Českých Budějovic a rozkládá se na ploše 955 ha. Pro mapování daného území byly využity tyto podkladové materiály - plán Územního systému ekologické stability, ortofotomapa dostupná na geoportálu gov a historické letecké snímky z vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu v Dobručce. Během mapování v daném území, při kterém byl zjištěn výskyt a zastoupení jednotlivých krajinných prvků, byla provedena jejich kategorizace. Ta slouží pro zpracování výsledků, kdy se hodnotí četnost krajinných prvků, plocha (délka) a zároveň se porovnává stav v současné době a stav v 50. letech minulého století. Pro vyhodnocení výsledků byl použit softwarový program GIS (Geografické informační systémy). V současné době se na území Čejkovic nachází celkem 38 krajinných prvků (1vodní tok, 9 rybníků, 4 lesy, 8 skupin dřevin, 9 stromořadí a 7 solitér). V 50. letech minulého století se na území nacházelo 29 krajinných prvků (1 vodní tok, 10 rybníků, 3 lesy, 6 skupin dřevin, 8 stromořadí a 1 solitéra). K největšímu rozdílu došlo u solitér ? nárůst 6 solitér. Plocha rybníků se oproti dřívějšímu stavu zvětšila, stejně tak je to i u plochy lesů. Stav krajinných prvků v současné době se stavem minulým se nijak moc neliší. Většinou došlo k nárůstu plochy jednotlivých krajinných prvků.
MAPPING OF LANDSCAPE FEATURES IN A SPECIFIC TERRITORY AND THEIR HISTORICAL DEVELOPMENT
Keywords: významné krajinné prvky; územní systém ekologické stability; mapování; historický vývoj; Important landscape features; the Territorial System of Ecological Stability; mapping; historical development