Vliv zdanění státní podpory na poptávku po stavebním spoření - Mirvaldová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2018)
Tématem bakalářské práce je analýza vlivu výše státní podpory na poptávku po stavebním spoření v ČR, měřenou počtem nově uzavřených smluv. Konkrétněji pak byla testována hypotéza, zda padesátiprocentní zdanění státní podpory pro rok 2010 negativně ovlivnilo takto měřenou poptávku po stavebním spoření v následujících měsících. Na měsíčních datech jedné stavební spořitelny, respektive na čtvrtletních celorepublikových datech za období 20002012 byl metodou dekompozice časových řad s následnou extrapolací potvrzen pozitivní vliv výše státního příspěvku na počet nově uzavřených smluv. I přes krátkodobou platnost padesátiprocentního zdanění státní podpory pro rok 2010 se na kvartálních datech za celou Českou republiku podařil prokázat jeho negativní vliv na počet nově uzavřených smluv stavebního spoření v následujícím období, na měsíčních datech vybrané stavební spořitelny se však tento vliv prokázat nepodařilo.
The effect of taxation of state subsidies on the demand for building savings
Keywords: dekompozice časových řad; poptávka; státní podpora; stavební spoření; zdanění; building savings; demand; state subsidy; taxation; time series decomposition