Výhody a nevýhody zvládnutí cizího jazyka z pohledu jedno- a vícejazyčnosti ve společnosti - Zemanová, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Předmětem bakalářské práce "Výhody a nevýhody zvládnutí cizího jazyka z pohledu jedno- a vícejazyčnosti ve společnosti" je porovnání výhod a nevýhod ovládání cizího jazyka. V teoretické části je popsán princip vícejazyčnosti, Evropská koncepce vícejazyčnosti a je naznačen vývoj výuky cizích jazyků v České Republice v posledních třiceti letech. Následně je zhodnocena aktuální situace výuky německého jazyka na základních školách s akcentem na používání přístupu vícejazyčnosti z koncepce Evropské unie. Získaná data jsou analyzována, vyhodnocena a je stanoveno doporučení pro zlepšení situace.
The advantages and disadvantages of mastering the foreign language from the perspective of mono- and multilingualism in the society
Keywords: cizí jazyk; německý jazyk; vícejazyčnost; výuka jazyků; koncepce vícejazyčnosti; rámcový vzdělávací plán; foreign language; German language; multilingualism; language education; European concept of multilingualism; educational plan