Dobrovolnictví - bláznovství nebo ctnost? - Antoňová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou motivací mladých dobrovolníků vyjíždějících do zemí třetího světa a jejich zkušeností s dobrovolnictvím. V teoretické části jsou zmíněny základní pojmy související s dobrovolnictvím. Dále je popsán pohled na dobrovolnictví většinovou společností a je stručně vymezeno v legislativním rámci. Na základě odborné literatury byla také zpracována kapitola týkající se motivací dobrovolníků a vlivů, které na ní působí. Teoretická část obsahuje i pojednání o dobrovolnictví jako fenoménu prosociálního chování v kontextu vývoje lidské společnosti. V praktické části jsou shrnuty informace získané z kvalitativního výzkumu s vybranou skupinou mladých dobrovolníků ve věkovém rozpětí 21 33 let. Pomocí polostruktorovaného rozhovoru byly získány poznatky v oblasti motivací dobrovolníků, jejich sociálního prostředí a vývoji jejich vztahu k vlastní společnosti. Jedna z kapitol je také zaměřena na význam dobrovolnictví v jedincově životě. Na základě určitých tendencí je motivace dobrovolníků vymezena v jednotlivých motivačních kategoriích (altruismus, dobrodružství, osobní růst a kulturní výměna), které jsou následně charakterizovány.
Volunteering - madness or virtue?
Keywords: dobrovolnictví; motivace; formy dobrovolnictví; profil dobrovolníků; vnější a vnitřní vlivy; přístupy k dobrovolnictví; vývoj dobrovolnictví; volunteerism; motivation; forms of volunteerism; social profile of volunteers; internal and external influences; view on volunteerism; development of volunteerism