SEN A SKUTEČNOST: Případové studie ostrovního bydlení v České republice - Rybák, Hynek (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této práce je teoreticky a empiricky obsáhnout téma soběstačného způsobu života v jeho spektru od sdružení podporujících lokální ekonomiku až po vykreslení přesného obrazu života aktérů snažících se o soběstačnost. Práce se zabývá různými formami soběstačnosti: energetickou nezávislostí, domácím vzděláváním a sdílením. V teoretické části si autor pokládá výzkumné otázky na jejichž základě rozšiřuje či verifikuje závěry a data z jiných výzkumů. Praktická část se zabývá analýzou dat získaných pomocí etnografického výzkumu, ve kterém byly použity metody zúčastněného pozorování a polostrukturovaných rozhovorů ve třech různých domácnostech respondentů. Pomocí dat jsou rovněž zodpovězeny výzkumné otázky.
DREAM AND REALITY: Case studies of sustainable living in Czech Republic
Keywords: Soběstačnost; lokální soběstačnost; ostrovní systémy; životní styl; permakultura; domácí vzdělávání.; Self-sustainability; local self-sustainability; grid-off systems; life style; permaculture; home education