Význam rizikových faktorů u detekce karcinomů mammy - Cisáriková, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2007)
SHRNUTÍ Karcinom prsu je nejčastější malignitou u žen a jeho incidence v rozvinutých zemích světa stále stoupá. Je tedy třeba hledat účinné postupy prevence vzniku tohoto onemocnění, zkoumat a navzájem porovnávat všechny rizikové faktory které by mohly, byť jen malou měrou, přispívat k rozvoji tohoto onemocnění. Nezbytností je zajistit dostatečně citlivý screening, zdokonalovat všechny dostupné metody vyšetření a volit účinné metody léčby. Rizikové faktory jsou heterogenním souborem vlivů vnitřního a vnějšího prostředí a různými mechanismy působí na rozvoj karcinomu prsu. Dělíme je na dvě skupiny - faktory behaviorální a dispoziční. Behaviorální faktory jsou ovlivnitelné, dispoziční jsou ovlivnitelné. Cílem mé práce je na základě rozborů rizikových faktorů poukázat na ty, které mohou být významné v preventivní péči před tímto onemocněním. Statisticky jsem vyhodnotila údaje z dotazníků u žen, které onemocněly rakovinou a u skupiny náhodně vybraných žen. Z přehledu vyplynulo, že negativní vliv mají faktory: rakovina prsu v rodinné anamnéze, první porod po 30. roce života a také vliv zevního prostředí - oblasti se zvýšenou radioaktivitou podloží. Objektivně a statisticky významné výsledky lze získat pouze dlouhodobým sledováním vybraných skupin žen.
Risk factors importance by detection of breast carcinoma
Keywords: karcinom prsu; mamografický screening; rizikové faktory; dotazník; prevence; screening mammogram; breast carcinoma; risk factors; question form; prevention