Typologie českých cestopisů do orientu v druhé polovině 19. století". - Krejčová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem předkládané diplomové práce je vytvořit typologii českých cestopisů do Orientu napsaných během druhé poloviny 19. století, či na přelomu 19. a 20. století. Typologie bude vytvořena na základě komparativní analýzy morfologické i tematické stránky příslušných textů. Podkladem pro komparaci jsou texty Vítězslava Hálka, Jana Nerudy, Františka Klementa, Aloise Musila a Josefa Kořenského. Součástí práce je také exkurz do vývoje cestopisné literatury, zároveň bude čtenáři přiblížena historie cestování do orientálního prostoru.
The Thypology of Czech travelogue to the Orient, resulting in the second half of the 19th century.
Keywords: typologie; cestopis; Orient; 19. století; Vítězslav Hálek; Jan Neruda; František Klement; Josef Kořenský; Alois Musil; thypology; travel book; Orient; 19th century; Vítězslav Hálek; Jan Neruda; František Klement; Josef Kořenský; Alois Musil