Možnosti, metody a technologické postupy při kompostování biomasy - Kopačka, Michal (Jihočeská univerzita, 2009)
V dnešní době jsou neodmyslitelnou součástí měst a vesnic udržované zelené plochy. Veřejné pozemky patřící městu v Českých Budějovicích je nutné proto také udržovat. S touto činností vznikají problémy se zpracováním a ukládání biomasy. Jednou z možností zpracování biomasy je kompostování. V této práci byly rozvinuty metodiky, technologické postupy a v neposlední řadě funkční varianty kompostovacích složek, které zajistí kvalitu a maximální felexibilitu vyráběného kompostu. Navržená technologická linka zajistí dostatečnou kapacitu pro kompostování biomasy i v následujících letech. Provedené ekonomické zhodnocení ukázalo, že vyprodukované varianty kompostu jsou konkurenceschopné.
Possibilities, methods and technological processes of composting biomass
Keywords: kompostování; biomasa; pásové hromady; technologická linka; složky kompostu; ekonomické zhodnocení; náklady; composting; biomass; piles of compost; technological line; composting components; economic evaluation; costs