Transformace - Zapletalová, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Anotace Diplomová práce o vývoji a novodobé interpretaci pravěkého umění se skládá ze dvou částí. Teoretické a praktické. V teoretické části diplomové práce je přiblížen vývoj výtvarného umění, zejména období pravěku, specifika té doby a postupných změn se zaměřením na život pravěkých tvorů a jejich vývoj. Cílem práce je popsat osobnosti s tímto tématem spojené, především ilustrátory, malíře, filmaře, kteří se podílejí na veřejném povědomí o obrazu doby. Na závěr je zmínka o vlivu autorů i stylů 20. století a přiblížena tvorba současných umělců inspirovaných touto tématikou. V praktické části je nahlíženo na vyobrazení vybraných a dnes již vyhynulých tvorů. K tomu je využito teoretických i praktických poznatků vycházejících z mé související práce.
Transformation
Keywords: .Klíčová slova: Transformace; evoluce; pravěk; paleolit; paleoart; fosílie; ilustrace; rekonstrukce; Keywords: Transformation; evolution; prehistory; Paleolithic; paleoart; fossils; illustrations; reconstruction