Vnímání zdravotních rizik intravenózní aplikace psychoaktivních látek ve skupině drogově závislých - Prokšová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2010)
Závislost na psychoaktivních látkách představuje v současně době velký problém. Přibývá jejich uživatelů. S intravenózní aplikací psychoaktivních látek je spojena řada zdravotních rizik. Přenos a šíření infekcí je spojen především častým sdílením či opakovanému používání jehel, stříkaček a dalšího náčiní mezi uživateli. V posledních letech bylo zaznamenáno rozšíření hepatitid (zejm. VHC) jako jeden z vážných důsledků závislosti na psychoaktivních látkách, a to zejména při jejich intravenózní aplikaci. Ochranou před šířením těchto onemocnění je především prevence. Cílem diplomové práce je ověřit, zda si lidé závislí na psychoaktivních látkách uvědomují rizika přenosu a šíření infekčních onemocnění (především HCV) v souvislosti s nitrožilní aplikací. Výzkum byl realizován na skupině závislých osob zachycených v síti kontaktního centra a na skupině závislých v terapeutickém programu psychiatrického zařízení.. Použila jsem metodu dotazování. Technikou výzkumu byl dotazník. Stanovila jsem si celkem pět hypotéz. První, třetí a pátá hypotéza se potvrdily. Druhá a čtvrtá hypotéza se nepotvrdily. Výsledky výzkumu mohou být k dispozici zařízením, poskytující nízkoprahové služby v rámci sekundární a terciální prevence harm reduction. Také může posloužit jako zdroj informací pro pracovníky, zabývající se protidrogovou problematikou.
Health hazards perception of intravenous application of psychoactive drugs in addicted group
Keywords: infekční onemocnění; intravenózní aplikace; prevence; psychoaktivní látky; léčba závislosti na psychaktivních látkách; infection; intravenous application; prevention; psychoactive substances; therapy of addiction to psychoactive substances