Art brut. Tvorba psychotiků v kontextu světa umění. - Kubešová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem bakalářské práce je fenomén art brut, především tvorba duševně nemocných jedinců. Jejich díla vznikají na okraji společnosti bez ambice stát se uměním, přesto však pronikají na půdu uměleckých institucí a začleňují se tak do světa umění. Stěžejní otázkou práce je problematika jejich místa ve světě umění. Je možné tato díla považovat za umění, a pokud ano, v čem spočívá jejich umělecká hodnota? Kde se nachází hranice mezi těmito díly a vysokým uměním? Lze tvořit umění zcela bez vlivu kultury? Předkládaná práce mapuje historické proměny art brut, představuje okolnosti, které vedly ke vzniku tohoto pojmu a zároveň ukazuje jeho proměny až do současnosti. Dotýká se problematiky jeho klasifikace a interpretace, poukazuje taktéž na art brut jako na významný inspirační zdroj pro některé umělecké směry 20. století.
Art Brut. Creation of Psychotics in the Context of the Art World.