Etika v práci s klienty zbavenými způsobilosti k právním úkonům - Šochmanová, Magdalena (Jihočeská univerzita, 2011)
Problematika vztahu k osobám s postižením je v trvalém zájmu společnosti, protože právě na tomto vztahu je možno sledovat kulturní úroveň dané společnosti. Služby, které jsou těmto lidem poskytovány, by měly odrážet současný stav vědeckého poznání z oblastí neurologie, psychologie, sociologie a dalších souvisejících vědních oborů. Teoretická část práce se zabývala problematikou legislativy, etiky, komunikace a autonomie. Výzkum byl prováděn v Domově pro osoby se zdravotním postižením v Oseku. Ke sběru dat byla využita strategie kvalitativního výzkumu prostřednictvím případových studií, metodou bylo dotazování, technika rozhovoru, zúčastněného pozorování a analýza odborné literatury. Cílem práce bylo zmapovat etické problémy v daných oblastech. Ve výzkumu byla stanovena hlavní výzkumná otázka, a pro její zodpovězení byly navrženy čtyři dílčí výzkumné otázky. Na základě odpovědi na hlavní výzkumnou otázku byla formulována hypotéza, která by se mohla stát základem pro následný kvantitativní výzkum. Výsledky práce mohou být využity ke zvýšení kvality služeb poskytovaných ve zkoumaném zařízení a poslouží i širší veřejnosti k rozšíření informovanosti o této problematice.
Ethics in work with clients deprived of legal capacity
Keywords: zbavení způsobilosti k právním úkonům; mentální postižení; etika v pomáhajícícch profesích; komunikace; autonomie; deprived of legal capacity; mental disorder; ethic in the helping professions; communication; autonomy