Klasická a moderní podoba autorské pohádky: K. J. Erben a J. Mahen - Pokorná, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce si klade za cíl porovnání dvou podob autorské pohádky, klasické od Karla Jaromíra Erbena a modernistické od Jiřího Mahena. Nejdříve se zaměřujeme na jednotlivé shodné a rozdílné prvky mezi zkoumanými pohádkami. K naší analýze nám pomůže dílo Morfologie pohádky od V. J. Proppa a další odborná literatura. Následná teoretická kapitola je věnována právě hlubšímu seznámení s jednotlivými publikacemi. V závěru se budeme věnovat shrnutí všech dosažených poznatků.
The classical and modern form of the fairytale: K. J. Erben and J. Mahen
Keywords: pohádka; Karel Jaromír Erben; Jiří Mahen; Vladimir Jakovlevič Propp; Morfologie pohádky; klasická pohádka; moderní pohádka; fairy tale; Karel Jaromír Erben; Jiří Mahen; Vladimir Jakovlevič Propp; Morphology of a Fairy tale; classic fairy tale; modern fairy tale