Etika ve světě reklamy - Antl, Pavel (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zabývá problematikou etiky v reklamě, dělí se na šest kapitol. První se zabývá komunikací a funkcí reklamy v ní. V druhé části se zaměřuji na cíle a metody reklamy (mohou být pozitivní i negativní). Popisuji procesy: ovlivňování, manipulace, persvaze, sugesce, motivace a zaměření reklamy na segmenty trhu. Třetí část je orientována na principy regulace a samoregulace (vysvětluji jejich rozdíly). Na praktickém příkladě ukazuji jak funguje samoregulace v praxi. Čtvrtá část popisuje nejčastější nedovolené reklamy a na praktický příkladech ukazuje jak funguje ochrana spotřebitele. V páté zdůrazňuji důležitost mediální gramotnosti a problematiku mediální výchovy. V šesté části se zabývám reklamou a různými postoji a názory na ní
Ethics in the World of Advertisement
Keywords: reklama; etika; média; ovlivňování; persvaze; manipulace; motivace; sugesce; zákazník; spotřebitel; regulace; samoregulace; reklamní kodex; mediální gramotnost; advertisement; ethics; media; persuasion; manipulating; motivation; suggestion; customer; consumer; regulation; self-regulation; advertisement codex; media literacy