100 let skautingu na Klatovsku - Václavíčková, Dana (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zaměřuje na vývoj skautingu na Klatovsku. V úvodní části seznamuje s teorií skautingu, s jeho základními ideovými pilíři jako jsou základní principy skautingu, skautský slib a zákon. Dále se věnuje historii jak světového, tak i českého skautingu. Rozsáhleji je popsán vývoj skautského hnutí na Klatovsku s ohledem na všechna období, kdy byla tato organizace zakázána. V závěru práce se pokouší na základě rozhovorů, uskutečněných se skautskými klatovskými činovníky, zjistit zda skautské ideály a hodnoty, které nám zanechali naši předci, mají svou aktuálnost pro děti a mládež i v dnešní době. Zdali skautská výchova na Klatovsku prošla nějakou zásadní proměnou od doby založení skautského hnutí po dnešní dobu.
100 years of scouting in the region of Klatovy
Keywords: skauting; historie skautingu; světový skauting; český skauting; skautské hnutí na Klatovsku; skautský slib; skautský zákon; základní principy skautingu; skautské hodnoty; skautské ideály; Scouting; scouting history; World Scouting; Czech Scouting; the Scout movement in the region of Klatovy; Scout promise; Scout law; basic principles of Scouting; the Scout values; scout ideals