Využití metody Propriofoot cocncept? v kinezioterapii - Bartošová, Iva (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem mé bakalářské práce je možné využití metody Propriofoot concept? v kinezioterapii. Propriofoot je balanční pomůcka, která využívá několika druhů nestabilních ploch k terapii poruch dolních končetin. Ty tvoří u člověka jedinou spojku mezi vnitřním prostředím organismu a plochou po které chodíme. Informace o kvalitě kontaktu chodidla se zemí zachycují tzv. proprioceptory, které získané informace dále posílají do mozku, který je dále zpracovává. Teoretická část práce pojednává o základech anatomie dolní končetiny, propriocepci, metodě Propriofoot concept?. V této kapitole popisuji pomůcku a principy jejího používání. Další kapitoly teoretické části pak pojednávají o funkcích chodidla a o patologiích dolní končetiny, které se později objevují v části praktické. Praktická část práce byla zpracována formou kvalitativního výzkumu. Informace byly získány při prvním setkání pomocí aspekce a specifických testů. Získaná data byla zaznamenána ve vstupním kineziologickém rozboru. Součástí sběru informací byl i neformální vstupní a výstupní rozhovor s probandy o jejich subjektivních pocitech před sérií terapií a po nich. Na posledním setkání byla všechna data odebrána znovu a porovnána s daty vstupními. Výzkum byl prováděn po dobu dvou měsíců na čtyřech probandech s odlišnými patologiemi dolních končetin. Ve zkoumaném souboru byli rovnoměrně zastoupeni muži i ženy různých věkových kategorií. Někteří probandi se sportem zabývají aktivně, jiní se sportu nevěnují vůbec. Každému pacientovi byl sestaven specifický soubor cviků, zaměřený přímo na jeho potíže. Všichni respondenti byli na první terapii seznámeni s principy cvičení na balanční pomůcce Propriofoot. Dále na sezení podepsali i souhlas s výzkumem a zpracováním odebraných informací v mé bakalářské práci. U všech respondentů došlo k mírnému zlepšení držení těla a ke zlepšení celkové stability. Díky cvičení se též zvýšila i stabilita kloubů dolních končetin a jejich svalová síla. Tato práce by v budoucnu mohla být využita jako materiál při cvičení se sportovci či osobami, které mají nestabilní klouby dolních končetin, vadné držení těla nebo trpí poúrazovými stavy kloubů dolních končetin. Informace obsažené v práci jsou vhodné pro fyzioterapeuty, trenéry, vrcholové ale i rekreační sportovce.
Utilization of the method Propriofoot concept? in kinezioteraphy
Keywords: Propriofoot concept?; propriocepce; stabilita; dolní končetina; Propriofoot concept?; propriocepception; stability; leg