Metody regulace pýru plazivého Elytrigia repens (L.) Desv. na orné půdě - Kocek, Václav (Jihočeská univerzita, 2012)
Problematika zaplevelení orné půdy vytrvalými plevely je v současné době zvláště aktuální. Velmi nebezpečným druhem vyskytujícím se ve všech pěstovaných plodinách, a to nejen na orné půdě, je pýr plazivý. Jeho šíření podporuje zejména pokles úrovně zpracování půdy, minimalizace agrotechnických opatření a osevní sledy plodin s vysokým zastoupením obilnin a řepky ozimé. Cílem diplomové práce je rozšířit poznatky a navrhnout další možnosti řešení z hlediska regulace výskytu pýru plazivého (Elytrigia repens L.) na orné půdě. Proto byl založen herbicidní pokus v pšenici ozimé (Triticum aestivum), se zaměřením na chemickou regulaci tohoto plevele, kde byly v jednotlivých variantách použity 3 herbicidní přípravky. Používání herbicidů snižuje výskyt plevelných druhů. (The use of the herbicides affects the incidence of these weed species.)
The methods of regulation the Elytrigia repens (L.) Desv. on arable land
Keywords: Elytrigia repens L.; pýr plazivý; herbicid; chemická ochrana; účinnost herbicidu; plevele; Elytrigia repens; Common couch; herbicide; chemical regulation; effectiveness of the herbicide; weeds