Možnosti fyzioterapie v rámci komplexního pobytu v lázních u pacientů s dg. Morbus Bechtěrev v různém stupni onemocnění - Kvardová, Petra (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce je zaměřena na pacienty s diagnostikovanou Bechtěrevovou chorobou neboli ankylozující spondylitidou, kteří strávili komplexní pobyt v lázeňském zařízení. Zohledňuje klasifikaci Bechtěrevovy choroby do pěti stupňů, neboť v každém stupni se terapie pacientů liší a je uzpůsobena stádiu nemoci. Cílem práce je zmapování možností fyzioterapie v rámci komplexního pobytu v lázních u diagnózy Morbus Bechtěrev a popsání využitých metod. Dle zjištěných informací o možnostech fyzioterapie jsou s jejich využitím sestaveny fyzioterapeutické plány vytvořené na základě zdravotního stavu pacientů v různém stupni onemocnění. Pro shrnutí možností fyzioterapie v rámci lázeňského pobytu a pro zhodnocení vlivu kombinace lázeňské péče s fyzioterapií byl proveden kvalitativní výzkum. Dle výsledků výzkumu byl zhodnocen účinek individuální fyzioterapie v závěru lázeňského pobytu jako velice prospěšný na zdravotní stav pacienta. Dosažené výsledky výzkumu vypovídají o nepochybném významu pohybové terapie v komplexní léčbě Bechtěrevovy choroby. Na zlepšení nebo udržení zdravotního stavu pacientů se rovněž projevily procedury balneoterapie. Kromě intenzivní fyzioterapie se léčebný účinek například odvíjí od přírodního léčivého zdroje v příslušném léčebném zařízení, ale rovněž od změny prostředí, ve kterém pacient pobýval čtyři týdny. Klidné lázeňské prostředí působí blahodárně i na psychický stav pacienta. Pokud se fyzioterapie doplní o speciální lázeňské programy, účinnost léčby se zvyšuje. Práce by mohla posloužit jako nový zdroj informací o využívaných metodách a lázeňské péči nejen studentům, ale z dat by mohli čerpat i zdravotníci či laická veřejnost. Dle zjištěných informací by pro praxi mohlo být přínosné i zlepšení edukace pacientů o nemoci, léčebných možnostech a režimových opatření.
Possibilities of physiotherapy within the complex spa stay in patients with dg. Morbus Bechterev in different degrees of illness
Keywords: Ankylozující spondylitida; fyzioterapie; lázně; stupeň onemocnění; Ankylosing spondylitis; physiotherapy; spa; degree of disease