Obnovitelné zdroje ? účetní, daňové a právní aspekty v podmínkách ČR - Sekalová, Renata (Jihočeská univerzita, 2013)
Hlavním cílem bakalářské práce bylo prostudovat, zpracovat a vytvořit transparentní ucelený pohled na účetní, legislativní, a organizační problematiku účetního vykazování obnovitelných zdrojů energie u vybraných účastníků trhu s elektřinou. Praktická část je zaměřena na účetnictví procesu výroby a nákupu solární energie . Na dvou odlišných modelových variantách provozovatelů solárních elektráren jsou analyzovány možné účetní operace . Výsledkem je porovnání dvou možných forem účetní evidence. Poslední celek této práce je věnován účetnímu vykazování z pozice obchodníka s energií. Je zaměřen na kalkulaci výkupních cen a způsob vyúčtování mezi výrobcem energie a vykupujícím obchodníkem a vyúčtování cenových odchylek mezi subjektem zúčtování a operátorem trhu. V závěru je doporučena z důvodu extrémního množství přijatých daňových dokladů ve čtvrtletních etapách moderní forma účetního zpracování ? selfbilling.
Renewable resources - financial, tax and legal aspects in the CR
Keywords: Obnovitelné zdroje; provozovatel fotovoltaické elektrárny; solární energie; výkupní cena; podpora zelený bonus; obchodník s energií; subjekt zúčtování; cenové odchylky; samofakturace; Renewable resources; the operator of photovoltaic power; solar energy; purchase price; promotion of green bonus; energy trader; entity clearing price variances; self -billing