Kůň jako námět v malířské tvorbě - Boháčová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce, rozdělena do tří hlavních okruhů, se zabývá koňským námětem v malířské tvorbě napříč zásadními uměleckými slohy a směry. Věnuje se obecné charakteristice, evoluci a domestikaci koně, jeho významu a důležitosti pro lidský život. Především ale historii zobrazování koně ve výtvarném umění a jeho odrazu v mytologii. Práce prezentuje také přístupy vybraných autorů, kteří téma koně ve své tvorbě významně reflektovali. Součástí práce jsou dva obrazy s námětem koně o velikosti 80 x 80 cm technikou akryl na plátně a přípravné skici a studie dokumentující průběh a realizaci tvorby.
The Horse in Painting Art
Keywords: kůň; kůň v umění; symbol koně; námět koně; kůň v malířství; zobrazení koně; funkce koně; horse; horse in art; horse symbolism; horse in painting; horse depiction; equestrian art