Vybrané aspekty hospodářského rozvoje Čínské lidové republiky po roce 2000 a její 13. pětiletý plán 2016-2020 - Vaněček, Václav (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce "Vybrané aspekty hospodářského rozvoje Čínské lidové republiky po roce 2000 a její 13. pětiletý plán", má za cíl popsat ekonomický rozvoj ČLR po roce 2000 a zachytit vybrané aspekty ekonomického růstu. Ke zpracování práce byla použita převážně zahraniční literatura. Ke zpracování zdrojů byly použity převážně heuristické metody a komparace ekonomických dat z odlišných zdrojů. První část práce se věnuje jak nedávné ekonomické historii, tak shrnutí ekonomické situace, ve které se Čína nacházela na přelomu milénia. Následuje statistická komparace základních ekonomických ukazatelů po roce 2000. Jako zdroj dat slouží internetové portály organizací jako OECD, The World Bank či ze samotného statistického úřadu ČLR. V další části se práce věnuje aspektům ekonomického rozvoje. Velká část této kapitoly je zaměřena na čínské zahraniční investice a jejich význam pro ekonomický rozvoj země. Poslední, však neméně důležitá část práce je věnována samotnému 13. pětiletému plánu. Popisuje nové strategie a směry, jako jsou "Made in China 2025", "Nová Hedvábná stezka" dále také ekologické otázky a změny v sociálním podnebí ČLR.
Selected economical growth aspects of the People's Republic of China after the year 2000 and 13th five-year plan 2016-2020