Plán havarijního opatření pro případ havárie s únikem amoniaku na zimním stadionu Kotlina Havlíčkův Brod - Zezulová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Množství amoniaku používaného k chlazení stadionů je obvykle nižší, než limity uvedené v příloze zákona o prevenci závažných havárií způsobených nebezpečnými chemickými látkami, a stadiony z tohoto důvodu nepodléhají tak přísným bezpečnostním procedurám stanoveným tímto zákonem. Přitom se však jedná o místa, kde se v určitou chvíli může vyskytovat velké množství lidí a v případě havárie a úniku amoniaku tak může dojít k ohrožení zdraví mnoha osob, z nichž někteří ani zdaleka netuší jak se v dané situaci zachovat. V úvodu své práce jsem se zaměřila na problematiku mimořádných událostí, nebezpečných látek a přípravků, legislativy dotýkající se oblasti chemických látek a ochrany obyvatelstva a havárií s únikem nebezpečných látek. Práce obsahuje také charakteristiku a popis amoniaku a počítačových programů pro modelování následků havárií spojených s únikem nebezpečných chemických látek. V praktické části diplomové práce jsem pomocí programového nástroje TerEx nasimulovala havárii s únikem amoniaku ze Zimního stadionu Kotlina v Havlíčkově Brodě a z dosažených výsledků jsem navrhla ?plán havarijního opatření? se zaměřením na analýzu případné evakuace žáků a pedagogických pracovníků přilehlých základních škol. Pro tuto analýzu jsem použila rozhovory s řediteli základních škol. Dále jsem analyzovala, jaká je úroveň informovanosti a znalosti obyvatelstva (žijícího v oblasti nasimulované zóny ohrožení) a pedagogických pracovníků přilehlých základních škol v problematice správného chování v případě úniku amoniaku ze zimního stadionu. Součástí práce i zpracovaný varovný leták a informační plakát pro obyvatelstvo žijící v Havlíčkově Brodě o správném chování v případě úniku nebezpečné chemické látky.
Emergency action plan in case of accident with ammonia leak at the Winter Stadium Kotlina Havlíčkův Brod
Keywords: zimní stadion; amoniak; nebezpečná látka; plán opatření; zóna opatření; informovanost; the winter stadium; ammonia; dangerous substances; emergency action plan; zone of danger; awareness