Využití fyzioterapie k obnovení funkce kolenního kloubu po totální endoprotéze - Voráčková, Marcela (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá možnostmi včasné fyzioterapie u pacientů po implantaci totální endoprotézy kolenního kloubu během hospitalizace a zkoumá její vliv na zlepšení hybnosti kloubu a svalové síly, hojení okolních tkání, zvýšení mobility a samostatnosti pacienta. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část pojednává o anatomii kolenního kloubu, jeho kineziologii a gonartróze. Dále obsahuje informace o totální endoprotéze, samotném operačním výkonu a především je zde popis vhodné terapie, zaměřený hlavně na pooperační fázi během hospitalizace ale i po propuštění do domácího prostředí. Zmínka je i o fyzikální terapii a zahraniční péči. Praktická část je koncipována formou kvalitativního výzkumu. Cílem bylo podrobně zpracovat kazuistiky pacientů po tomto zákroku a navrhnout pro ně léčebně rehabilitační plán. Během výzkumu se mnou spolupracovali celkem 3 pacienti. Každá kazuistika obsahuje anamnézu, vstupní a výstupní vyšetření s návrhem krátkodobého léčebně rehabilitačního plánu a jeho popisem a dále zhodnocení terapie a návrh dlouhodobého léčebně rehabilitačního plánu. Terapie byla vedena každý pracovní den po dobu jejich pobytu v nemocnici a na základě porovnání výsledků vstupního a výstupního vyšetření byl přínos fyzioterapie zhodnocen. U všech pacientů došlo k významnému zlepšení hybnosti operovaného kloubu do flexe, zdokonalení chůze a samostatnosti, zvýšila se svalová síla končetiny, zmenšil se otok i bolest a pozitivně byla ovlivněna i patologická bariéra měkkých tkání operované končetiny. Nepodařilo se ovlivnit elasticitu jizvy a tkání kolem pately, dále trigger points a zkrácené svalové skupiny. Fyzioterapie se ukázala jako velmi přínosnou pro tyto pacienty, ale během krátké doby nedošlo ke zlepšení či obnovení všech sledovaných aspektů. Proto je důležité pokračovat v pravidelné péči i po ukončení pobytu v nemocnici. Tato práce může být využita studenty, popřípadě i pacienty, kteří budou zákrok podstupovat, a ostatním zdravotnickým personálem.
Use of physiotherapy to restore function after total knee replacement
Keywords: fyzioterapie; kolenní kloub; totální endoprotéza kolenního kloubu; hospitalizace; léčebně rehabilitační plán; physiotherapy; knee joint; total knee replacement; hospitalization; long-term rehabilitation plan