Adaptace dětí při vstupu do MŠ v souvislosti s typem jejich citové vazby - Škrobáková, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na adaptaci dětí při vstupu do mateřské školy v souvislosti s typem jejich citové vazby. V teoretické části jsem definovala pojmy jako jsou adaptace, citová vazba, socializace a výchova. V praktické části jsem shrnula výsledky svého pozorování, které jsem prováděla u sedmi nově příchozích dětí. Doplňující informace jsem získala z rozhovorů s rodiči, s kolegyněmi a samotnými dětmi. Zaměřila jsem se na jejich adaptaci, popsala jsem její průběh vzhledem k dané citové vazbě. Cílem této práce bylo zjistit, jak děti zvládají vstup do mateřské školy v souvislosti s jejich citovou vazbou, jaké chování je charakteristické pro daný typ citové vazby a jaký vliv má na samotný proces adaptace.
Adaptation of children on entering the kindergarten in connection with the type of their emotional binding
Keywords: adaptace; separační úzkost; teorie přechodu; rituály; stres; citová vazba; socializace; sociální učení; rodina; výchova; výchovné styly; adaptation; separation anxiety; theory of changeover; rituals; stress; emotional relationship; socialization; social learning; family; education; educational types/styles