Varovná vokalizace pěnice vlašské (Sylvia nisoria) - Sýkorová, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Varovné hlasy jsou klíčovou součástí antipredačního chování u ptáků. V této studii jsem nahrávala a analyzovala hlasové reakce pěnice vlašské (Sylvia nisoria) v reakci na různé atrapy ptačí predátorů i neškodných druhů. Informace o nebezpečí je ve hlase kódováná pomocí gradujícího signálu.
Alarm calls of the Barred Warbler (Sylvia nisoria)
Keywords: varovná hlasy; antipredační chování; pěnice vlašská; ptačí predátoři; stupňovaná struktura; alarm calls; antipredator behaviour; barred warbler; avian predators; graded structure