Zhodnocení KPÚ v Jihočeském kraji z hlediska ochrany půdy. - Koulová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zabývá ochranou půdy před účinky vodní eroze. Na většině území, kde byly dosud provedeny pozemkové úpravy, byla zjištěna jen mírná erozní ohroženost a navržená protierozní opatření v těchto oblastech byla tedy minimální. Většinou se jedná o vyloučení kukuřice z osevních postupů, zatravnění, nebo návrh cesty tak, aby přerušovala svah. Pro příklad takové pozemkové úpravy je uvedena a zhodnocena KPÚ (komplexní pozemková úprava) Vitín. Pro podrobnější řešení byla vybrána pozemková úprava Horní Stropnice, kde byla po výpočtu erozního smyvu zjištěna vyšší erozní ohroženost. Území bylo rozděleno do bloků, ve kterých byl dle Wischmeier-Smithovy rovnice vypočítán erozní smyv pro různé hodnoty faktoru R. Poté byl vypočítán erozní smyv po realizaci navržených opatření. Jednotlivá opatření byla zhodnocena a bylo zjištěno jejich skutečné provedení v terénu. Výsledky ukazují problém určení správné hodnoty faktoru R a skutečnost, že navržená opatření většinou zůstávají nezrealizována.
Land adjustment evaluation in light of soil protection in Southern Bohemia.
Keywords: Pozemkové úpravy; eroze; ochrana půdy; Land adjustment; erosion; soil protection