Současný stav likvidace chemických zbraní ve světě - Helešic, Jiří (Jihočeská univerzita, 2010)
Předmětem bakalářské práce je popis, zmapování a zhodnocení současného stavu likvidace chemických zbraní ve světě a pokus o předpověď dalšího vývoje v této oblasti. V úvodní části práce je popsáno vymezení základních pojmů, charakteristika chemických zbraní, klasifikace bojových chemických látek, historie vzniku Úmluvy o zákazu vývoje, výroby, hromadění zásob a použití chemických zbraní a o jejich zničení, popis tohoto dokumentu a následný vznik a činnost Organizace pro zákaz chemických zbraní, její vztahy s Organizací spojených národů a přehled států stojících mimo závazek chemického odzbrojení. Cílem práce bylo zmapovat a zhodnotit současný stav likvidace chemických zbraní ve světě a pokusit se předpovědět další vývoj v této oblasti. Použitými metodami ke zmapování této problematiky bylo shromažďování informací z odborných zdrojů a zainteresovaných organizací, porovnávání výsledků jednotlivých států při likvidaci chemických zbraní s ohledem na jejich závazky k dokončení likvidace. Výsledkem práce bylo potvrzení hypotézy, že se navzdory velkému úsilí mezi-národního společenství, široké veřejnosti a zainteresovaných subjektů jednotlivých států likvidovat chemické zbraně ve světě tato činnost daří jen velmi pomalu a s velkými problémy. Dosažení úplného odzbrojení bude možné za podmínky, že země budou podrobeny účinné mezinárodní kontrole a že se bude i po konečném termínu odzbrojení v roce 2012 vyjednávat se zeměmi, které stojí stále mimo proces chemického odzbrojení.
The Current State of Destruction of Chemical Weapons in the World
Keywords: Bojová chemická látka; chemické zbraně; likvidace; ničení; Úmluva; Martial chemical; chemical weapons; destruction; destroying; Convention