Účinnost barevné signalizace slunéčka východního (Harmonia axyridis) na ptačí predátory - Borovička, Martin (Jihočeská univerzita, 2023)
Účinnost aposematické signalizace (zbarvení a tvar) různých barevných forem Harmonia axyridis byla testována na v přírodě chycených vrabcích polních (Passer montanus) a sýkorách koňadrách figurujících jako predátoři. Otestoval jsem šest barevných forem, dvě z nich byly vypěstované v laboratoři a jedna byla nabarvena na hnědo aby se zjistilo jaké reakce na ně budou mít výše zmínění ptačí predátoři a po té porovnat reakce těchto dvou různých pěvců mezi sebou.
The color signalization effectivity of the harlequin ladybird (Harmonia axyridis) against the bird predators
Keywords: Harmonia axyridis; Parus major; Passer montanus; aposematismus; barevné formy Harmonia axyridis; aposematická obrana; varovná signalizace; chemická obrana; reakce predátorů; Harmonia axyridis; Parus major; Passer montanus; aposematism; colour forms of Harmonia axyridis; aposematic defence; warning signalization; chemical defence; predator response