Zdroje, metabolismus a stanovení kofeinu - Lávičková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá popisem přípravy a průběhu workshopu s názvem "Kofein" pro studenty gymnázií. Teoretická část práce shrnuje základní poznatky o kofeinu, zabývá se zdroji, konzumací, metabolismem a vlivy na lidský organismus. Dále se zabývá didaktikou přírodních věd v souvislosti s workshopem. V experimentální části práce byla pro účely workshopu optimalizována a validována metoda pro stanovení kofeinu v různých nápojích. Dále byly připraveny a odzkoušeny doplňkové úlohy, proběhla analýza absorpčních spekter vzorků moči a extrakce pomocí ASE. Byly připraveny laboratorní návody, pracovní listy a dotazníky zpětné vazby pro pedagogy a žáky. Součástí práce bylo vedení středoškolské odborné činnosti. Diplomová práce vychází z obhájené bakalářské práce autorky.
Sourses, metabolism and determination of caffeine
Keywords: Kofein; workshop; žáci; metabolismus; extrakce; analýza; kapalinová chromatografie; optimalizace; validace; Caffeine; workshop; students; metabolism; extraction; analysis; liquid chromatography; optimization; validation