Problematika vodících psů v kontextu kvality života pohledem jedinců se zrakovým postižením - Keketiová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem bakalářské práce bude zpracovat problematiku vodících psů v teoretické rovině a na podkladě tohoto obsahu provést kvalitativní šetření zaměřené na motivy osob se zrakovým postižením k volbě této kompenzační pomůcky. Dílčím cílem bakalářské práce bude popsat přínosy i případná negativa pro kvalitu života jedinců se zrakovým postižením. Bakalářská práce je rozdělena ne teoretickou a praktickou část. Praktická část obsahuje metodologii a popisuje proces sběru dat. K naplnění formulovaných cílů bude využita kvalitativní strategie v designu deskriptivní případové studie. Data budou sbírána za pomoci polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor budou tvořit osoby se zrakovým postižením, které ke svému samostatnému pohybu využívají vodícího psa. Data byla analyzována utříděním podle předem nastavených kategorií. Na konci praktické části jsou vyhodnocena získaná data. Výsledky bakalářské práce mohou být přínosem pro osoby se zrakovým postižením, které váhají, zda si pořídit vodícího psa jako kompenzační pomůcku. Mohou si přečíst názory osob se zrakovým postižením na kvalitu života s vodícím psem. Výstupy bakalářské práce mohou být taktéž využitelné jako studijní materiál. Dotazovaní se často shodovali v odpovědích na otázky. Vodící pes, osobám se zrakovým postižením, v mnoha ohledech ulehčuje samostatný pohyb i prostorovou orientaci. Negativa, spojená s využíváním vodícího psa, nepopisovali komunikanti jako činnosti, které by jim ztěžovaly jejich život.
The issue of guiding dogs in the context of life quality by the view of individuals with visual impairmants
Keywords: osoba se zrakovým postižením; vodící pes; kompenzační pomůcka; kvalita života; a visually impaired person; a guide dog; compensatory aid; quality of life