SMRT V TAJEMSTVÍ Z POHLEDU TEOLOGICKÉ ANTROPOLOGIE - Husáková, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce pojednává o smrti v perspektivě tajemství zjeveného výkupnou smrtí Ježíše Krista, popisuje a zasazuje ji do kontextu teologického a antropologického. Rozebírá pohled na smrt ve Starém a Novém zákoně a definuje základní pojmy ve vztahu k eschatologii. Ukazuje důsledky pro praktickou službu umírajícím, která v plnosti rozvíjí vztah člověka a Boha. Téma smrti je pojednáváno ve víře v život věčný, který nám byl odkázán vykupitelskou smrtí Ježíše Krista.
Death as mystery in perpective of theological antropology
Keywords: smrt; smrt v tajemství; teologická antropologie; eschatologie; služba; péče o umírající; modlitba a svátosti; death; death in mystery; theological anthropology; eschatology; service; care of dying persons; prayer and sacraments.