The Deirdre Legend in Irish Fiction/Legenda o Deirdre v irské literatuře - Stará, Jitka (Jihočeská univerzita, 2012)
Náplní této bakalářské práce bude průzkum dostupných pramenů a manuskriptů, které obsahují ?Legendu o Deirdre?, ať už v její raně středověké nebo pozdně středověké podobě. Práce se soustředí na porovnání této legendy s třemi žánrově odlišnými díly irské literatury: s básní od Samuela Fergusona, dramatem Johna Millingtona Synge a románem Jamese Stephense. Výzkum se bude zabývat porovnáním obsahových, žánrových a věcných změn, kterými se odlišují tato tři díla od původní verze legendy.
The Deirdre Legend in Irish Fiction
The Deirdre Legend in Irish Fiction
Keywords: Legenda o Deirdre; Irská literatura; Synové Uisliu; Synge; Stephens; Ferguson; The Deirdre Legend; Irish Firtion; The Sons of Uisliu; Synge; Stephnes; Ferguson